Material

Gummin och stommar

Bordtennis är idag en extrem materialsport. Få personer är kunniga i allt vad som finns på marknaden – det är en djungel. Se därför nedanstående som en ”lathund” för ”normal”-spelaren som är allround/offensiv (vilket de flesta är).

Efter minst 3-4 års spelande (i 10-års åldern) kan man prova att spela med ”andra” material. Många anser att det är inte är ”riktig” pingis att spela med ”konstiga” material så som kort/halvlånga/lång-nabb, antipower mm. Sanningen är dock att en bra spelare måste kunna behärska alla motståndare. Att spela med ”konstiga” material kan idag ge den unga spelaren en ”genväg” till bra placeringar då tyvärr de allra flesta unga spelare har mindre erfarenhet av att spela mot dessa material. För att svensk pingis skall utveckla bättre mot internationell nivå så är vi i behov av en större spridning av material och spelstilar för att bli ledande internationellt igen. Alla kan inte vara off FH-spelare. Lyssna på tränaren och börja tidigt prova de material han föreslår. Många envisas tyvärr med ”vanliga” gummin när ett ”konstigt” material skulle passa deras spelstil och rörelsemönster bättre. En förkrossande majoritet spelar idag med vanliga gummin, men pendeln svänger idag tillbaka till ”konstiga” gummin då vi har några klubbar i Sverige som framgångsrikt börjat spela med ”konstiga” gummin på elitnivå – och nått fina resultat.

Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att spelarna byter gummi minst en gång per år (4-8 ggr per år för de som ligger på elitnivå) och har ett gummi som är anpassat efter spelarens utvecklingsnivå. Det samma gäller även stommen. Rådfråga alltid spelarens tränare före köp av nytt gummi/stomme.

Många tränare har även sett spelare tappa tid eller t.o.m. sluta spela pingis pga att de spelar med fel material. En erfaren tränare kan ofta redan i  unga år se vilket spel som är naturligt, och vilket material som framgent borde passa bäst. Om en erfaren tränare tycker att du skall spela med vanliga gummin eller konstiga gummin – gör dig själv en tjänst – lyssna – och ge det en tid. Det tar minst 6 månader innan man börjar behärska ett ”konstigt” material. Vilken klok spelare säger nej till råd som gör honom/henne till en bättre pingisspelare?

YASAKA ( rekommenderas)

Pingisskola-tidskala Stomme Tjocklek Gummi Anm
Pingisskolan
höst år 1
YASAKA Magnum som
lånas ut av pingisskolan
Används av Spårvägen o Mariedal
Vår 1 + höst 2 YASAKA 2040 1,6mm Original XHG
Vår 2 + höst 3 se ovan 1,6mm se ovan
Vår 3 + höst 4 Sweden Classic (Allround stomme med bra känsla) 1,8-2,0mm Mark V 30
Vår 4 + höst 5 se ovan 1,8-2,0mm se ovan
Vår 5 + höst 6 Extra 3D alt Offensive 40 2,0-max Fusion / Mark V GPS / X-Tend
Vår 6 + höst 7 se ovan 2,0-max Mark V / Mark V XS
Vår 7 + höst 8 Ma Lin Soft Carbon/Ma Lin Carbon alt Dynamix 2,0-max V-Stage / Mark V M2

DONIC/YASAKA

Pingisskola-tidskala Stomme Tjocklek Gummi Anm
Pingisskolan
höst år 1
YASAKA Magnum som
lånas ut av pingisskolan
Används av Spårvägen o Mariedal
Vår 1 + höst 2 YASAKA 2040 1,6mm Original XHG
Vår 2 + höst 3 se ovan 1,6mm se ovan
Vår 3 + höst 4 1,8-2,0mm
Vår 4 + höst 5 1,8-2,0mm
Vår 5 + höst 6 2,0-max
Vår 6 + höst 7 2,0-max
Vår 7 + höst 8 2,0-max

STIGA

Pingisskola-tidskala Stomme Tjocklek Gummi Anm
Pingisskolan
höst år 1
Ett enkelt rack som lånas ut.
Vår 1 + höst 2 STIGA Allround Classic
med smalt grepp
1,5mm Cobra 2000
Vår 2 + höst 3 se ovan 1,8mm Carbo MC
Vår 3 + höst 4 STIGA Allround Classic 1,8-2,0mm Innova Ultra Light Neos Sound
Vår 4 + höst 5 se ovan 1,8-2,0mm se ovan
Vår 5 + höst 6 en snabbare stomme 2,0-max Neos / Mendo / Innova
Vår 6 + höst 7 se ovan 2,0-max Magna / Mendo MP / Carbo
Vår 7 + höst 8 en supersnabb stomme 2,0-max Almana

Ledig – om någon ytterligare vill vara med

Pingisskola-tidskala Stomme Tjocklek Gummi Anm
Första 3 mån Pingisskolan
höst år 1
Ett enkelt rack som lånas ut.
Vår 1 + höst 2 1,5mm
Vår 2 + höst 3 1,8mm
Vår 3 + höst 4 1,8-2,0mm
Vår 4 + höst 5 1,8-2,0mm
Vår 5 + höst 6 2,0-max
Vår 6 + höst 7 2,0-max
Vår 7 + höst 8 2,0-max

När det gäller stommar så är t ex YASAKA 2040 en bra stomme för barn i åldern 6-8 att börja med. Den är utformad med ett smalare grepp för att vara anpassad till barnens mindre händer. Den är utvecklad i Sverige och tillverkas i Tranås för världsmarknaden. Detta gör att den är enklare att hantera, de blir lite kvickare i sina rörelser. Efter två år med den stommen är det dags att byta till en ”normalstor” stomme ur t ex YASAKAS sortiment. Denna har ett normaltstort grepp men fortfarande mycket kontroll/känsla samt inte så mycket fart. Efter två år med den så byter man förmodligen till en snabbare stomme – t ex en ur YASAKAS sortiment. Efter två år med den så kanske man är så offensiv/kvick att man behöver ännu snabbare stomme och då kanske man köper en supersnabb – t ex en ur YASAKAS sortiment.

Desto snabbare stomme/gummi – desto mindre känsla och kontroll. Därför eftersträvar man låg fart med mycket kontroll/skruv/känsla för nybörjarna och efterhand ökar farten och med den svårighetsgraden i spelet.

Limning av rack

Nya gummin limmas med fästlim 1-2 ggn som är trögflytande och klibbigt.

Kantband

Det är en stor fördel för de flesta att använda kantband. Kantband skyddar kanterna och gör att gummit inte lossnar så lätt för stommen. Använd ett tillräckligt brett kantband.

Lacka

För att enkelt kunna byta gummina så är det vår starka rekommendation att stommen lackas innan man börjar använda den. Använd en vanlig klarlack för trä, gärna tunt och lacka 1-2 ggr (vanligen 2 lager). Man kan sandpappra lite med ett mycket fint sandpapper efter varje lackning i träfibrernas riktning. Om du får problem med att ta bort gamla gummin så använder du ren aceton.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.