FAQ

 

Hur ung kan man vara för att börja med bordtennis?

Idealet är att ge barnen pingisbollar att leka med redan när de ligger på mage/rygg.  Pingisbollen är precis lagom stor för dem att greppa, kul att suga på (40mm i diameter=ingen risk att de kan svälja den), låter roligt när den studsar och rulla iväg lite vilket stimulerar lusten till att börja sträcka sig efter saker och börja åla/krypa. Redan i den ålder så tycker de om när man rullar bollen till dem så att de kan få tag på bollen – en rolig lek. Lek med bollen i olika former – t ex i lådor så skramlar den kul.

När barnen kan röra på sig blir det jätteroligt att jaga bollen, kasta iväg den och studsa den mot något som låter kul. Ett gammalt pingisrack är inte fel att vifta med.

När barnet går – ca 1 år – så är det kul att ta racketen och slå på bollen med.

Vid 1,5 års ålder så kan motoriken vara så utvecklad att barnet kan slå på boll som studsar på parkettgolvet och skjuta iväg den mot t ex en dörr. Lite bollkrig är kul. Nu kan man ställa barnet på en stol vid ett pingisbord och köra lite ”lådträning” – jättekul att panga iväg alla bollar som kommer studsande. Roligast är det om de träffar pappa, lampan i taket eller blomman i fönstret. Vid och runt pingisbordet är det ett bollhav med flera hundra pingisbollar som det är jättekul att busa runt i. Sedan öser vi tillsammans upp några hundra bollar i en låda som vi sedan skjuter o leker med.

2 år gammal tycker man det är jättekul att slå bollen stenhårt ner i vardagsrumsparketten så att den studsar upp i taket. Att skuta bollar i en låda är roligt också..

2,5 år gammal står man fortfarande på stolen, men vill nu serva själv och lyckas ganska bra med det. Rekord över nät är 5 ggr.

3,5 år kan balansera bollen lite på racket och studsa bollen på racket 4-5 gånger. Står helst på stolen och spelar då det kan bli lite spel om viljan finns. Russinpingis är jätteroligt, där pappa ställer upp små russinpaket, och så får man lite russin om man kan träffa dem. Träffar ofta då russin är så gott. När russinen är uppätna så är det roligare att göra något annat. Att vara målvakt och försöka rädda bollarna så att de inte studsar förbi är jätteroligt.

4 år – står på golvet och spelar – kan balansera, serva och lite av grundslagen.

4,5 år – kan grundslagen och loopa. Gillar att prova olika typer av skruvar. Älskar att spela match mot pappa och slå ut i vinklarna så att pappa inte hinner ta bollen. Kan balansera mycket länge och kan bolla BH o FH minst 20 slag i rad. Kan 3-4 olika servar. Gillar långa förflyttningar från BH springa upp bollar i FH. Smashar är också roligt. Kan även både gå och springa med bollen balanserande på racketen. FH-looparna skall helst vara den snabba/aggressiva med mycket skruv som ”demon”-tränaren Stefan Olsson (som är tränaren bakom Hampus Söderlund o Mattias Översjö) på sitt märkliga sätt lyckades lära honom på 5 minuter – märkligt vilken förmåga den tränaren har.

Svaret på frågan är – hur ung som helst. Ovanstående text gäller för en av sitens mindre bröder som i skrivande stund är 4,5 år och till hösten skall börja sin pingisskola som 5-åring (ett år för ung).

 

Hur tränar man serve?

Börja med att välja ut en serve som du vill kunna riktigt bra. Genom att variera fart, skruv och placering samt riktning (var du står när du börjar serva) så kan motståndaren få stora problem med bara den serven. Skaffa en stor låda bollar med minst 150 bollar – gärna 300 eller ännu fler. Kör sedan minst 5 minuter på varje variant på serven som du vill kunna. Håll på mellan 30-60 minuter och upprepa det helst varje dag tills serven sitter. I början kan det ta en månad att träna in en ny serve. Efterhand så går det fortare.

 

Hur skall jag lära mig att sikta serven?

Ställ en tom glasslåda bakom nätet, serva 10 bollar – när alla 10 bollarna ligger i lådan – ja – då är du duktig. Flytta lådan till olika positioner bakom nätet. Var noga med att bollen studsar tätt över nätet. Då bollen studsar upp 70% av sin tidigare höjd, så är en kort serve tätt över nät mycket bra – speciellt i unga åldrar.

Du kan även tejpa med maskeringstejp de målzoner som du vill träffa. Det enklaste är dock att lägga en tunn stålplåt där du vill träffa, för då hör du direkt om du träffat perfekt – t ex om du tränar att serva snabbt raka vägen från BH-hörnet med din FH – en s.k. JO-serve.

 

Kan man finta när man servar?

Ja – absolut – används väldig mycket för att förvilla motståndare. Har kanske inte så stor effekt på elitspelare, men unga spelare kan lätt bli lurade. Det man kan göra är t ex:

  • Förflytta sig samtidigt som man servar för att ”dra med” sig motståndaren åt något håll, och sedan serva snabbt i andra hörnet.
  • Visa med kroppen att man skall serva på ett visst sätt eller i en riktning. Precis när bollen träffar racketen så styr man dock bollen åt ett helt annat håll.
  • Man kan förstärka rörelserna för att ge intryck av mycket skruv, men serva oskruvat.
  • Man kan dölja racketen under bordet eller bakom kroppen innan bollträffen (som måste vara synlig) för att öka osäkerheten hos motståndaren.
  • För materialspelare är det effektivt att snurra racketen ibland – gärna under själva serven om man är skicklig.
  • Den fria handen – som kastar upp bollen – använder en del för att göra förvillande/avledande (är de medvetna eller omedvetna är frågan) rörelser.
  • Man kan före bollträffen hålla vinkel för underskruv, vid träffen överskruv och efter träffen underskruv. Motsvarande för sidoskruv.
  • Man kan röra racketarmen på ett avvikande sätt för eller efter serven för att förvilla motståndare om vilken skruv som gjordes.
  • Genom att träffa på olika ställen på gummit när man servar så får man olika mycket skruv. Vinkel, riktning och fart på racketen samt en ev riktningsomkastning precis vid bollträffen kan göra det mycket svårt för motståndaren.

 

Vilka servar skall jag börja med att lära mig?

Om du börjar med att lära dig servar i följande ordning så får du en bra start

  1. Vanlig BH-serve. Fördelen är att du är rättvänd och ser motståndaren. Kontrollera om han står fell eller flyttar sig – då kan du enkelt lägga den på fel ställe. Denna serve är enkelt att variera fart, riktning och placering samt skruv. Börja dock med en vanlig BH-serve utan någon större skruv.
  2. Vanlig FH-serve från BH-hörnet. Stå längst ut i BH-hörnet med sidan mot motståndaren. Kasta upp bollen och slå ner bollen i bordet – inget större skruv i detta läget. Skruven kommer i serve 3. Prova gärna en JO-serve -dvs raka vägen snabb
  3. Yxan – har varit borta en tid – men har kommit tillbaka igen – mycket tack vare Japans ungdomsstjärna Kenta Matsudeira som framgångsrik har vunnit Svenska turneringar bl a beroende på sin fina yx-servar. Stå mitt i bordet, böj på knäna, kasta upp bollen mot höger öra (om du är högerhänt) och träffa bollen med racketen så som en yxa. Rätt utfört kan du variera skruv, riktning och fart. Den enklaste serven att lära sig göra riktigt mycket skruv som motståndaren får problem med i unga år.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.