Föreningsinformation

Här kommer ett antal tips hur ni skall få till en så bra pingisskola som det rimligen är möjligt. All dokumentation och exempel finner du på sida dokumentation.

Pingisshopar

Följande pingisshopar kan leverera pingisskolapaket som innehåller:

 • T-shirt med tryck Pingisskola på framsidan och namntryck på ryggen i små storlekar
 • Rack för utlåning i Pingisskolan – motsvarande Yasaka Magnum som används av Spårvägen o Mariedal i pingisskolorna.
 • Vattenflaska

Dessa står även gärna till tjänst för att leverera det paket som pingisskoladeltagarna erbjuds att köpa genom klubben innehållande:

 • Stomme avsedd för yngre spelare – t ex YASAKA 2040
 • Gummin med låg fart o mycket skruv/kontroll – t ex YASAKA Original XHG 1.6mm
 • Racketfodral med bollficka
 • Bollar i bollfickan i racketfodralet – t ex YASAKA Superior
 • Stommen lackad, gummina monterade med kantband – klar för leverans direkt till spelare.

Vår erfarenhet är att nästan 100% av de som fortsätter köper paketet om klubben håller i det. En perfekt julklapp! Detta gör att man på andra terminen kan börja lära ut att spela modern pingis med loop/skruv vilket gör att de kommer tillbaka termin 3, då de får börja med lite mer serie- o tävlingsspel o.s.v.

Följande leverantörer tillfrågades 2007-06-27 och svaren redovisas efterhand som de kommer in. Vi rekommenderar att ni i första hand vänder er till de som finns i nedanstående tabell. Ange oss som referens vid beställning:

Leverantör Pingisskolapaket Fortsättningspaket Lack o montering
ingår i paketet
Anmärkning
Pingisshoppen Ja Ja Ja Svar 2007-06-27
TTEX Ja Ja Ja Svar 2007-06-29
Sydsport ? ? ? Inget svar=inte intresserade?

Pingisshoppen har tagit fram 4 olika startpaket till pingisskolor.

Pingisshoppen har tagit fram 4 olika paket riktade mot pingisskolor och nybörjare. Dokument 1 (OBS! Tag kontakt för aktuella priser) är helt enligt våra rekommendationer, och dokument 2 (OBS! Tag kontakt för aktuella priser) är ett alternativ för de som vill ha mindre eller mer material. Allt till mycket konkurrenskraftiga paketpriser. Ange rabattkod www.pingisskolor.com för att utnyttja priset.

Tips för hur man kan göra en bra pingisskola

Läser även i vår powerpoint-presentation, checklista och kursplan (se dokumentationssidan) för att få mängder med praktiska tips.

Ambitionsnivå Den högsta – allt skall vara så proffsigt som möjligt för att ge barnen och deras föräldrar rätt förväntningar och förutsättningar till en lyckad pingisskola. Om vi får in spelare o föräldrar med rätt inställning direkt från början så blir vår verksamhet mycket bättre vilket ger mer nöjda spelare o föräldrar. Då våra resurser (bord, lokal och tränare) är begränsade så lägger vi tonvikten på kvalité i stället för kvantitet. Pingisskolan är inte tänkt som en timmes barnpassning eller fritidsgårdsverksamhet, utan en seriös start på barnens pingisutveckling. Talang är bra att ha från början, men vi blir mer och mer övertygade om att man framför allt utbildas till att bli bra inom pingis – där tränings/tävlingsmängden (givetvis med kvalité) är viktigare än den grundläggande talangen. Kom ihåg att det finns många exempel på barn som inte kunnat träffa bollen i 7-8 års åldern och senare utvecklats starkt tack vare ett brinnande intresse och blivit svenska mästare.
Namnet på pingisskolan Skall vara ett känt begrepp som väcker kvalitets associationer – som ADIDAS Fotbollsskola. Några väljer sitt klubbnamn och andra sin sponsor – som YASAKA Pingisskola, DONIC Pingisskola eller STIGA Pingisskola. Välj ett bra namn som borgar för kvalité!
Inbjudan/diplom Måste se proffsiga ut för att ge ett gott intryck. Våra layouter är gjord av en grafiker. Våra mallar hittar på sidan dokumentation.
Distribution Genom skolorna. Gör ett kuvert per klass med rätt antal i så att det blir enkelt för lärarna att distribuera dem. Ge även till alla i t ex fotbollssektionen som har rätt ålder i t ex fotbollsskolan. OBS! Var ute i god tid – det är mycket viktigt att ni kontaktar skolorna direkt efter skolavslutningarna för att få informationen om hur många som går i varje klass i de skolor som ni har valt ut. I luckan mellan skolavslutning och semestern (vanligtvis 2 veckor) så är det lite lugnare på rektorsexpeditionerna. I augusti så har de det hektiskt inför skolstarten och då är det svårare att få ”attention” och få fram uppgifterna. Dessutom så får ni mycket mindre tid att göra i ordning kuverten.
Annonsering Sätt in några föreningsannonser i er lokaltidning. Många riktigt intresserade åker gärna en bit för att få låta sina barn prova på en sport om det är en riktig pingisskola.
Tidpunkt Direkt vid skolstart – första skolveckan! Mycket viktigt – då alla föräldrar tidigt planerar höstens aktiviteter. Den som är först – tja – ni fattar.  Lägg betalningsdatum (kör anmälan via betalning via bankgiro – fungerar perfekt)  till den 30 augusti så att de tvingas ta ett snabbt beslut – annars kan lappen bli liggande. Sedan har ni 2-3 veckor på er att trycka tröjor och fixa rack/material.Starta inte nya pingisskolor i januari. Konkurrensen med sommarsporterna är förödande för närvaron, och ni hinner göra dem tillräckligt bra för att de skall komma tillbaka till hösten. En betydligt bättre timing är att ha den på hösten och ha en fortsättningskurs på våren. Vår erfarenhet är så gott som 100% fortsätter även på våren med riktiga rack. När hösten börjar igen så har de investerat i ett rack och kan så mycket att de vill fortsätta.
Kostnad Vår rekommendation är självkostnaden för att hålla pingisskolan – ca 250-1000:-. Pingisskolan måste kosta något – den får ej vara gratis. Är den gratis har den ej något ”värde” – vilket gör att närvaron och engagemanget blir sämre. Detta är en högkvalitativ ”produkt” – och har självklart sitt värde/pris.
Målgrupp Den bästa målgruppen är nollan och första. Bolltalangerna väljer tidigt sin sport, och några sådana behöver man ha med i sin grupp. Begränsa till ett eller max 2 år som tränar tillsammans. Föräldrar till små barn är gärna med på aktiviteterna då de ogärna lämnar dem ensamma. Perfekt då vill ta chansen att utbilda dem och få dem engagerade.
Tröja Enhetliga tröjor för att öka gemenskapen, namntryck på ryggen för ”Zlatan”-känsla som samtidigt gör det mycket lättare för alla ledare. Gör gruppkortet på diplomet mycket trevligare också. Även ledarna har samma tröjor med trycket ”Tränare” på ryggen.
Vattenflaska Det skall vara jobbigt att spela pingis och då blir man törstig.
Rätt material Ett rack med låg fart och god friktion till att börja med. Vi tillåter inte deltagarna att använda ev egna rack, utan de får använda pingisskolans rack för att vi enklare skall hålla gruppen på samma utvecklingsnivå vilket är bäst för gruppen. Sedan kan de genom oss köpa ett lämpligt rack som vi gemensamt upphandlar hos en pingisshop, som de sedan använder under våren. För att få fortsätta efter pingisskolan krävs ett riktigt rack som (nästan) alla köper genom tränarna/pingisskolan/klubben. En förutsättning för att till våren börja spela med loop o skruv.
Utbildade tränare med kursplan En självklarhet! Så enkelt att lösa, och höjer kvalitén betydligt på kursen. Sänd ledare på Steg I och sedan Steg II/III-kurs samt använd en riktig kursplan med en utvecklingsplan för hur långt spelarna skall ha hunnit till varje lektion. Använd gärna vår.
Hemligheten med pingis Det första vi pratar om vid den första lektionen är den stora hemligheten hur man blir bra i pingis. Det är genom att spela bordtennis ”hoppande”. Med andra ord så försöker vi lära ut ett bra fotarbete och balans från första lektionen. Med rätt fotarbete o balans är det mycket lättare att komma ”rätt till bollen” och då är det mycket lättare att slå ett bra slag. Detta är vår röda tråd genom hela pingisskolan, där vi hela tiden uppmuntrar/visar på hur ett bra fotarbete/balans ser ut.
Begränsat deltagarantal En självklarhet att man inte har fler än max 2 spelare per bord! Annars blir det ingen kvalité på träningen. Kanske är det bra att det blir kö (dvs. status?!?) för att få vara med på Pingisskolan.
Minst 2 tränare Vi har 3 tränare på varje grupp. Max tre bord per tränare om man skall kunna hålla kontinuerlig koll på borden och spelarna. Man behöver vara minst 2 tränare för att kunna hantera gruppen på ett effektivt sätt och hålla hög kvalité. Det uppkommer störningsmoment, man delar upp gruppen ibland, kör olika moment, man visar och håller genomgångar etc. Minst två tränare behövs. Vår tredje tränare håller i föräldrakontakten, administrationen samt specialträning så som pingisrobotträningen på våren.
Föräldrarna Nyckeln till framgång är föräldrarna. Försök verkligen få dem att sitta med de första gångerna. Förhoppningsvis blir de kvar hela kursen ut. Ge dem kontinuerligt information – se vårt kompendium och exempel som kommer att komma längre ner. Att få föräldrarna engagerade och på rätt spår med rätta förväntningar, inställning och målsättning är nyckeln. Många har förutfattade meningar om vad pingis är, baserat på sina egna erfarenheter i unga år. Dagens moderna pingis är något annat – en extrem materialsport.
Ha pingisskolan
varje vecka
Om en elitspelare hoppar över ett träningspass så har det inte så stor betydelse då:

 1. De tränar upp till ca 10 pass i veckan.
 2. De är redan ”pingisfrälsta”
 3. De har hunnit så långt i sin utvecklingskurva där ytterligare en träning inte ger så mycket.

En del klubbar gör misstaget att inte ha pingisskolan varje vecka, pga lov, inställt pga sjukdom/match eller annat. När man funderar på att inte ha pingisskola varje vecka så bör man beakta följande:

 1. Om klubben inte prioriterar pingisskolan, så är den inte viktig – och blir inte lika viktig för spelarna/föräldrarna. De har inte förståelse för att en elitmatch/läger/sammandrag har företräde när den går att planera in på någon annan tid/dag/plats.
 2. 5 minuter känns som en timme för 6-åring. Att vänta två veckor mellan träningstillfällena är oacceptabelt för alla spelare – och sett med de unga spelarnas tidsuppfattning så känns det som åtskilliga veckor. På detta uppehåll tappar de både kunskap och intresse.
 3. Gör inget uppehåll på novemberlovet. Barnen är lediga och vill träna. Lägg gärna in ett extrapass i stället där alla barnen med föräldrar kan komma ner och träna. OBS! Tala om det i god tid så att de planerar för det. Kommer informationen ut sent är det risk att den inte blir så välbesökt.

Ju fler tränare per grupp ni är, desto mindre känsliga är ni för sjukdomar o frånfall hos tränarna. Dessutom så är det lättare att hoppa in som tränare när det finns en färdig kursplan att följa.

Märkestagning Så enkelt att lösa, och så populärt. Lockar dessutom spelarna till att träna på egen hand för att få sitt märke. Jämför gärna med de första simmärkena man tog/fick. De kommer man alltid ihåg. Baka helst in dem i priset för pingisskolan så att pingisskolan får några konkreta kvalitetssäkringsmål.
Diplom Se exempel på dokumentationssidan. Behöver se proffsigt ut och vi laminerar dem för att de skall vara fräscha länge.
Våga ställa krav på riktiga rack för att få fortsätta –
föräldrarna skaffar det!
Om ni har lyckats utbilda föräldrarna, gett dem mycket information och har fått en bra kontakt med dem så lovar jag att det inte är några problem att få dem att köpa ett riktigt rack genom er. Var inte rädda för att ställa krav på att för att få fortsätta så måste man ha ett riktigt rack – vilket enklas o billigast köpes genom er till självkostnadspris. Med riktiga rack för våren kan man fortsätta på kunskapsutvecklingskurvan och lära dem skruv och loop utan problem – vilket gör spelet ännu roligare.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.